Παρακάτω θα βρείτε χρησιμες πληροφορίες για να καταπολεμήσετε τα διάφορα παράσιτα που εισβάλλουν στη ζωή σας (εκτός των άπτερων δίποδων!)
Powered By Blogger

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

22/3/12

Πως θα απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες

Παρακάτω θα σας δώσουμε μια σαφή εικόνα των πιθανών ειδών κατσαρίδας που μολύνουν το σπίτι σας, θα δούμε λίγα πράγματα για τη συμπεριφορά τους και στη συνέχεια σας προτείνουμε τρόπους ελέγχου του συγκεκριμένου είδους κατσαρίδας.

Το πρώτο σας βήμα είναι να τοποθετήσετε κάποιες κολλώδεις παγίδες (όπως αυτές που χρησιμοποιούμε για τα ποντίκια) γύρω από το σπίτι σας. Αυτό θα σας δείξει δύο πράγματα: πρώτον, θα σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη εικόνα για τα είδη της κατσαρίδας που έχουν μολύνει το σπίτι σας και δεύτερο, θα σας δώσει μια ιδέα για το πού είναι οι "μεγάλης κυκλοφορίας" περιοχές μέσα στο σπίτι σας, έτσι ανάλογα με το εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε σπρέι, δολώματα, ή σκόνες, θα ξέρετε πού να τα εφαρμόσετε.

Αναγνώριση Βασικών Ειδών Κατσαρίδας


Η αμερικανική κατσαρίδα (Periplaneta americana) προτιμά την υγρασία και τη ζέστη, πράγμα που εξηγεί γιατί παρουσιάζονται τόσο συχνά σε πλοία, μπάνια, υπόγεια και υπονόμους. Αν έχετε εντοπίσει την αμερικανική κατσαρίδα πρέπει να της αποκόψετε την πρόσβαση και να μειώσετε την υγρασία στο σπίτι σας. Σφραγίστε τις διάφορες ρωγμές στους τοίχους και τα σοβατεπιά. Χρησιμοποιήστε έναν αποξηραντήρα για να κρατήσει την εσωτερική σχετική υγρασία στο ελάχιστο.


Η γερμανική κατσαρίδα (Blattella germanica) μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε περιβάλλον και είναι λιγότερο εξαρτημένη από την υγρασία σε σχέση με άλλες κατσαρίδες. Για τους λόγους αυτούς, η γερμανική κατσαρίδα έχει γίνει το πιο κοινό παράσιτο στο ελληνικό νοικοκυριό. Η γερμανική κατσαρίδα έχει μια αδυναμία: την προτίμησή της για το θερμό αέρα Αεραγωγοί θέρμανσης και φούρνοι είναι μερικές από τις πιο κοινές κρυψώνες τους. Δολώματα που έχουν το βορικό οξύ, ως ενεργό συστατικό τους, λύνουν συνήθως το πρόβλημα.


Η ανατολίτικη κατσαρίδα (Blatta orientalis) προτιμά πολύ υγρά περιβάλλοντα. Θα βρείτε συχνά την ανατολίτικη κατσαρίδα να τρέφεται με σάπια τρόφιμα, μέσα σε δοχεία απορριμμάτων, και οπουδήποτε αλλού έχει πέσει τροφή. Λόγω της προτίμησης του εντόμου για υπονόμους, αποχετεύσεις, ψυγεία, υπόγεια, αποθήκες, καθώς και κάθε άλλο δροσερό, υγρό περιβάλλον, η καλύτερη επιλογή σας για πλήρη έλεγχο είναι να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό και ξηρό. Ένας αποξηραντήρας στο υπόγειο ή στον πρώτο όροφο του σπιτιού σας θα σας βοηθήσει να αποβάλετε ένα μεγάλο μέρος της υγρασίας από τον αέρα, αφήνοντας τα πατώματα και άλλες επιφάνειες ξηρές αρκετά για να ρίξετε σκόνη βορικού οξέος ως δευτερογενή προφύλαξη. Θα πρέπει να αντικαταστήσετε όλα τα δοχεία απορριμμάτων με κάδους με δυνατότητα σφράγισης Βγάζετε έξω τα σκουπίδια τακτικά, και αποφεύγετε να αφήνετε υπολείμματα τροφίμων κοντά στο σπίτι σας.

Γιατί να απαλλαγούμε από τις κατσαρίδες;

Οι κατσαρίδες αφήνουν περιττώματα και σάλιο στα πιάτα σας, τα μαγειρικά σκεύη και οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια που διασχίζουν. Αλλά δεν είναι μόνο η τροφική δηλητηρίαση, η διάρροια και ότι άλλο οι κατσαρίδες μπορούν να προκαλέσουν. Υπάρχει επίσης η απειλή του παιδικού άσθματος.


Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy, το σάλιο, τα κόπρανα και τα πτώματα των κατσαρίδων, μπορεί να επιδεινώσουν το άσθμα στα παιδιά - πολύ περισσότερο, μάλιστα, από τα ακάρεα της οικιακής σκόνης ή τα κατοικίδια ζώα.

Σκόνες, σπρέι και δολώματα

Η επιλογή εξαρτάται από το πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημά σας. Αν οι κολλώδεις παγίδες που έχετε τοποθετήσει καλύπτονται πλήρως ή εάν βλέπετε τις κατσαρίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συχνή βάση, πρόκειται πιθανών για μεγάλο πληθυσμό κατσαρίδας.

Εάν έχετε έναν μεγάλο πληθυσμό καλό είναι να χρησιμοποιήσετε σκόνες και σπρέι. Σκόνες και σπρέι με αποξηραντικό παράγονα σε συνδυασμό με νευροτοξίνη θεωρούνται πιο αποτελεσματικά για τις μεγάλες προσβολές κατσαρίδας σε σχέση με τα δολώματα, διότι όχι μόνο καλύπτουν μια ευρύτερη περιοχή, αλλά γιατί δεν υπάρχει καμία ανάγκη να προσελκύσουν την κατσαρίδα στο ίδιο το φάρμακο.

Υπάρχουν, βέβαια και άλλα σπρέι και σκόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλλά αυτά τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούν αποξηραντικά θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα κατοικίδια ζώα.

Αν έχετε πρόβλημα με μικρό πληθυσμό, τα δολώματα είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή σας. Είναι επίσης αποτελεσματικά για εκείνες που έχουν εισέλθει σε εσωτερικούς χώρους αναζητώντας ένα καλύτερο μέρος για να φάνε και να γεννήσουν τα αυγά τους. Σχεδόν όλα τα δολώματα περιέχουν βορικό οξύ ως δραστική ουσία.

Οι συσκευές εκνέφωσης είναι αποτελεσματικές, αλλά θα πρέπει να γνωρίζεται ότι το σπίτι σας θα καλύπτεται με πυρεθροειδή - μια οικογένεια συνθετικών εντομοκτόνων, που μπορεί ή δεν μπορεί να είναι καρκινογόνες, ανάλογα με το ποιόν θα ρωτήσετε!

Πώς να σκοτώσετε τις κατσαρίδες

Το να σκοτώσετε μία κατσαρίδα είναι εύκολο. Απλά τις πατάτε, σωστά; Λάθος. Εκτός από το προφανές χάος που θα αφήσετε πίσω, οι κατσαρίδες (όταν πεινάνε αρκετά) θα φάνε τα υπολείμματα των νεκρών κατσαρίδων. Άρα αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε.

Καταπολεμήστε τις κατσαρίδες προκαλώντας την αφυδάτωσή τους. Αυτό δεν ακούγεται εύκολο, αλλά τα περισσότερα ψεκαστικά προκαλούν πρώτα τη φθορά του εξωσκελετού τους και στη συνέχεια εκλύουν μια νευροτοξίνη για να “αποσυντονίσουν” το μυαλό τους. Η σκόνη βορικού οξέος (βόρακας) φθείρει τον εξωσκελετό, αλλά δεν εκλυέι κανένα άλλο χημικό. Απλά αφυδατώνουν το έντομο μέχρι να πεθάνει από τη δίψα.

Έτσι, το πώς θα σκοτώσετε μια κατσαρίδα εξαρτάται από το πόσο καιρό θέλετε να υποφέρει. Δείτε την παρακάτω παράγραφο σχετικά με τα φάρμακα και τα δολώματα για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε.

Φυσικές Μέθοδοι

Πλένετε τα πάντα με σαπούνι και νερό. Καθαρίστε όλο το διαμέρισμά σας ή το χώρο σας μέχρι την τελευταία επιφάνεια. Αυτό μπορεί να γίνει οικολογικά χρησιμοποιώντας προϊόντα που κατασκευάζονται από εταιρείες που παρέχουν προϊόντα καθαρισμού για κάθε επιφάνεια και περίπτωση.

Σκουπίστε καλά το σπίτι σας με ηλεκτρική σκούπα. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα εξαρτήματα για να φτάσουν ρωγμές, ταβάνια, έπιπλα, χαλιά κ.τ.λ. Μετά από αυτό είναι βασικό να πείσετε τον εαυτό σας και τους άλλους να σκουπίζετε σε τακτική / εβδομαδιαία βάση.

Σφραγίστε ρωγμές ή κενά μεταξύ των σωλήνων (φυσικού αερίου και νερού), τοίχους, τούβλα, ντουλάπια κ.τ.λ. Η σφράγιση των περιοχών αυτών θα δώσει στις κατσαρίδες λιγότερα σημεία για να κρύφτούν και όταν οι κατσαρίδες δεν έχουν πουθενά να κρύφτούν, θα ψάξουν κάπου αλλού να ζήσουν.

Μονώστε παράθυρα και πόρτες για την αποτροπή της εισόδου των κατσαρίδων απ ' έξω στους εσωτερικούς χώρους. Επιδιόρθωση τυχόν σπασμένων τζαμιών είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Αποθηκεύστε τα τρόφιμα και τα σκουπίδια σας σε κάδους που σφραγίζουν και φροντίζετε να βγάζετε τα σκουπίδια σας συχνά, πριν αρχίσει να μυρίζουν.

Πασπαλίστε με σκόνη βορικού οξέος (βόρακας), που θα βρείτε στο φαρμακείο, σε κρυφά σημεία όπως πίσω από τα ντουλάπια, το ψυγείο και το φούρνο σας και οποιεσδήποτε άλλες γωνίες ή σχισμές, όπου τα παιδιά και τα κατοικίδια ζώα δεν έχουν πρόσβαση.

Συνταγές καταπολέμησης με βόρακα:

1. Ανακατέψτε βόρακα με ίση ποσότητα ζάχαρης και απλώστε το μείγμα στα περάσματα των κατσαρίδων.

2. Ανακατέψτε βόρακα, αλευρι και γύψο σε ίσα μέρη και κλείστε με το μείγμα τα ανοίγματα απ' όπου περνούν οι κατσαρίδες.

Πηγή: www.howtogetridofstuff.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου