Παρακάτω θα βρείτε χρησιμες πληροφορίες για να καταπολεμήσετε τα διάφορα παράσιτα που εισβάλλουν στη ζωή σας (εκτός των άπτερων δίποδων!)
Powered By Blogger

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

25/3/12

Πώς θα απαλλαγείτε από τους ψύλλους


Νιώθω μια φαγούρα!
Ποιός θα έρθει να με ξύσει; Πουρρρρ!


Felis ctenocephalides


Υπά
ρχουν διάφορα είδη ψύλλων, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε με τον κοινό ψύλλο των γατών (Felis ctenocephalides). Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να προσδιοριστεί η διαφορά ανάμεσα σε ένα ψύλλο γάτας, ένα ψύλλο σκύλου (F. canis) ή έναν ψύλλο ανθρώπου (Pulex irritans). Τα δύο τελευταία είδη εμφανίζονται σπανιότερα και η καταπολέμησή τους είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Σημειώστε ότι ο ψύλλος της γάτας προσβάλλει γάτες, σκύλους και ανθρώπους και τρέφεται με αίμα.

Pulex irritans
Βιολογικός κύκλος και συμπεριφορά
Οι ψύλλοι κρύβονται στο κρεβάτι του κατοικίδιου ζώου σας, τα χαλιά σας και σχεδόν οπουδήποτε μπορούν να βρουν κατάλληλο καταφύγιο. Γεννούν τα αυγά τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε προνύμφες, οι οποίες τρέφονται με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων και άλλων οργανικών υλικών, όπως το δέρμα του κατοικίδιου ζώου σας (νεκρά κύτταρα). Όταν η προνύμφη έχει τραφεί αρκετά μετατρέπεται σε νύμφη για περίπου δύο ή τρεις εβδομάδες πριν γίνει ένας ενήλικος ψύλλος. Οι θερμοκρασίες μεταξύ 18 και 22 οC και η υψηλή σχετική υγρασία (75% +) θα επιταχύνει τον κύκλο ζωής του ψύλλου σημαντικά, επιτρέποντας ένα ενήλικο θηλυκό ψύλλο να εναποθέσει περίπου 20-25 αυγά την ημέρα (800 + σε όλη την ενήλικη ζωή του).
F. canis
Τρόποι καταπολέμησης
Το πρώτο που κάνετε είναι ένα μπάνιο με σαπούνι και νερό μόλις αντιληφθείτε την παρουσία ψύλλων. Το σαπούνι με το χλιαρό νερό δρα, στην πραγματικότητα, ως εντομοκτόνο. Μερικοί θεωρούν ότι το λούσιμο του κατοικίδιου ζώου τους ως μέσο για τον έλεγχο ψύλλων είναι αναποτελεσματικό. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα λιπαρά οξέα στο σαπούνι σκοτώνουν τους ψύλλους τόσο γρήγορα όσο και κάθε συνθετικό εντομοκτόνο. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βασίζεστε εξ ολοκλήρου σε αυτή τη μέθοδο, ειδικά αν έχετε να κουτάβια ή γατάκια.

Ποια θεραπεία να επιλέξω;
Το τι πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή της σωστής θεραπείας είναι
  1. το είδος του ζώου και
  2. η ηλικία του ζώου
  • Κουτάβια και γατάκια
    Για τα κουτάβια και τα γατάκια κάτω των 4 μηνών θα πρέπει πρώτα να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας πριν την επιλογή κάποιας θεραπείας με φάρμακα.
    Εάν έχετε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι κάτω των δύο μηνών, σας προτείνω να δείτε έναν κτηνίατρο αμέσως, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τις παρασιτώσεις από ψύλλους σε πολύ μικρά κατοικίδια ζώα.
    Εάν έχετε ένα κουτάβι ή ένα γατάκι που είναι τριών μηνών και άνω, είναι μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ψύλλων ή σκόνη κατάλληλη για χρήση σε κουτάβια ή γατάκια. Τα προϊόντα ελέγχου ψύλλων έχουν ένα εμπορικό σήμα που τα χαρακτηρίζει με ένα όριο βάρους, επιτρέποντάς σας να επιλέξετε το σωστό για το κατοικίδιο ζώο σας. Το ίδιο ισχύει και για τα Frontline προϊόντα ελέγχου ψύλλων, που είναι χαρακτηρισμένα για κουτάβια και γατάκια δύο μηνών ή μεγαλύτερα.
  • Ενήλικη γάτα
    Εάν έχετε μια ενήλικη γάτα, αποφύγετε οποιαδήποτε από του στόματος θεραπεία ψύλλων. Αν στη γάτα σας αρέσει το μπάνιο (στις περισσότερες δεν αρέσει), μπορείτε να δοκιμάσετε το λούσιμο με ένα carbaryl προϊόν. Εάν όχι, τότε ένα carbaryl (Sevin) σε σκόνη ή ψεκασμός με fipronil είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές σας.
  • Ενήλικος σκύλος
    Εάν έχετε ένα ενήλικο σκύλο, τα περισσότερα φάρμακα είναι κατάλληλα. Οι σκύλοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι (στις περισσότερες περιπτώσεις) στα εντομοκτόνα σε σχέση με τις γάτες. Επομένως κάθε προϊόν με βάση τις πυρεθρίνες, το carbaryl, ή ακόμα και τα πυρεθροειδή είναι κατάλληλα. Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε λούσει το σκύλο σας με μη φαρμακευτικό σαμπουάν πριν από την εφαρμογή με σαμπουάν ψύλλων.
    Αποφύγετε τα περιλαίμια ψύλλων, υπάρχουν αναφορές ότι είναι αναποτελεσματικά και επικίνδυνα.
    Φυσικός έλεγχος ψύλλων
  • Σαπούνι
    Το σαπούνι είναι μια άμεση μορφή του φυσικού ελέγχου ψύλλων. Οι λιπαρές ουσίες που περιέχει είναι ένα φυσικό εντομοκτόνο. Τα σαπούνια παρέχουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για τον έλεγχο των αρθροπόδων, όπως ακάρεα, τσιμπούρια, ψύλλοι χωρίς τη χρήση επιβλαβών δηλητηρίων.
  • Σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και καθάρισμα με ατμό
    Το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα βοηθά να αφαιρέσετε αρκετά αυγά και τους περισσότερους ενήλικους ψύλλους από το χαλί σας. Ωστόσο, οι προνύμφες δεν αφαιρούνται με το σκούπισμα. Γι' αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει ένας καθαρισμός με ατμό ή σαμπουάν για χαλιά. Ο ατμός θα σκοτώσει όλα τα υπόλοιπα αυγά, προνύμφες, νύμφες και τους ενήλικους ψύλλους.
  • Χτένισμα
    Χτενίστε, μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δύο εβδομάδες, το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σας με μια χτένα ψύλλων και ένα μπολ με νερό και σαπούνι για να σκοτώσει τους ψύλλους που μένουν στη χτένα. Επειδή ο πλήρης έλεγχος των ψύλλων θεωρείται πρακτικά αδύνατος, το χτένισμα παραμένει ο πιο ικανοποιητικός τρόπος για να τους ξεφορτωθείτε και να παρακολουθήσετε τον πληθυσμό τους. Αν παρατηρήσετε μια αύξηση του αριθμού των ψύλλων με το χτένισμα, ξέρετε ότι είναι η ώρα να επιταχύνετε τη διαδικασία ελέγχου των ψύλλων.
Τέλος, αφού έχετε πλέον απαλλαγεί από τους ψύλλους του κατοικιδίου σας, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα συνεργείο απολύμανσης που θα επισκεφτεί το χώρο σας και θα εφαρμόσει τον κατάλληλο ψεκασμό σους εξωτερικούς χώρους για την αποφυγή νέων κρουσμάτων, ειδικά εάν κυκλοφορούν γύρω από το σπίτι σας αδέσποτα.
Πηγή:www.howtogetridofstuffs.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου